Vi må raskt presisere at det ikke er skrivefeil i overskriften. TLF har ikke reist til Las Vegas, men nettopp til Last Vegas som ble avholdt på Nebbenes sørgående i dag 20.06.2019.

Arrangør er Opplæringskontoret for service og samferdsel og dette var andre gang arrangementet ble avholdt. Til stede var opp mot 180 deltakere, mange av dem lærlinger og skoleelever.

For oss i TLF er det alltid hyggelig å møte fremtidens sjåfører og slike arrangementer som Last Vegas er viktig når man ønsker å gjøre transportbransjen til et naturlig jobbvalg for unge sjeler.

Det ble servert grillmat og drikke til hele bøtteballetten og det ble spilt friske takter fra scenen av et sammensatt gods band, hvor Nordnes Transport så ut til å dominere.

 

last vegasDet musikalske høydepunktet for oss var coverversjonen av Dum Dum Boys sin legendariske «Splitter pine», i en rocka utgave som seg hør og bør, men for første gang i våre ører akkompagnert av trekkspill, og det funket som bare juling.

Kaffeserveringen hadde Yrkestrafikkforbundet fått ansvaret for, og for oss i TLF var det hyggelig å hilse på gamle kollegaer. Kaffen var førsteklasses.

 

Under all moroa ligger det imidlertid et alvor som ikke må underkjennes.

 

 

 

 

TLF hadde besøk av flere lærlinger og det som skjuler seg under idyllen, må bransjen ta tak i så raskt som mulig.

Noen lærlinger utnyttes grovt av sin arbeidsgiver. De lures for lønn når de jobber ekstra og en vi snakket med kunne fortelle om at han ble presset til å bryte kjøre og hviletidsbestemmelsene.

I tillegg ble han instruert til å velge pause fremfor annet arbeid under lasting og lossing.

Dessverre er ikke dette første gangen vi hører om rovdrift på lærlingene. Dette er en uting vi må få slutt på.

På bakgrunn av opplysningene vi hadde blitt gjort oppmerksom på, inviterte vi en av de ansvarlige fra opplæringskontoret inn i bussen vår for å drøfte saken.

 

Vi ble lovet at det fra opplæringskontoret vil bli tatt tak i de konkrete problemstillingene i vår sak, men vi fikk også drøftet utfordringene knyttet til forholdet lærling/bedrift på et mer generelt grunnlag.

For oss i TLF virker det åpenbart at man må stramme inn på kravene ovenfor dem som ønsker å være lærlingebedrift. Vi må selvsagt ikke glemme alle de bedriftene som gjør en seriøs jobb med lærlingene sine. De har skjønt at en lærling er en veldig god langsiktig investering for bedriften.
De bedriftene som kun ser på lærlingen som en kortsiktig, men billig arbeidskraft bør fratas retten til å få ha lærlinger.

Heldigvis gjøres det mye godt arbeid med å styrke lærlingenes ve og vel i transportbransjen.

 

Arrangementer som Last Vegas er et strålende eksempel på dette, og vi vil gi honnør til alle dem som sørget for at Last Vegas ble mulig.

Vel blåst!

 

Vårt beste våpen i kampen for den norske transportbransjen er medlemmene vi har i ryggen.

Bli medlem du også

TLF er Fagforeningen som kan bransjen og som våger å ha egne meninger.