Yrkessjåfører har alltid vært vant til å måtte klare seg selv og ivareta sin egen helse. Ved å være kreativ og ved å stole på seg selv har man som regel kunnet levere godset i all slags vær og vind.

 

Når forholdene ikke er tilrettelagt, må vi klare oss selv. Det har vi alltid gjort, og slik skal vi også komme oss gjennom koronaepidemien.

egen helseDet er stor trafikk på TLFs telefoner om dagen. Spørsmålene er mange, men noen tema går igjen.

Det handler ofte om mangel på toalettfasiliteter langs vegnettet og tilgang til toaletter på steder man laster og losser. Det kan synes som om noen bedrifter i større grad forstår problemstillingen og prøver å legge til rette for sjåførene. Noen tilbyr rene toaletter, andre har gått til anskaffelse av festival toaletter. Noen har desinfiserende håndrens som Antibac, andre ikke.

Et annet problem er at en god del av de nattåpne bensinstasjonene nå stenger på kvelden. Dermed mister vi det tilbudet på natten.

 

egen helseDet aller viktigste vi kan gjøre nå, er å følge myndighetenes helseråd.

Vi kan også følge rådene som noen av bransjeorganisasjonene har utviklet. Gjør man dette reduserer man risikoen for å bli smittet av Coronaviruset radikalt.

Men hva så, når man har levert på en adresse hvor lite er tilrettelagt? Hva kan man gjøre selv?

TLF har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet FHI, for å se litt på hvordan man best mulig kan beskytte seg i en lastebil når man ikke har tilgang til tilfredsstillende sanitære fasiliteter.

Har man en dunk med vann stående på gulvet på passasjersiden og en pumpeflaske med håndsåpe, kan man vaske hendene ordentlig i lunkent vann. På denne måten får man en fullverdig håndvask.

Har man Antibac er man langt på vei når det gjelder håndhygiene, selv om Antibac ikke er like bra som vann og såpe, og for tiden vanskelig å få tak i.

 

egen helse

En spruteflaske med såpevann er også et alternativ som er mye bedre enn ingenting.
Det samme med våtservietter. De kan ikke måle seg med en håndvask med såpe og vann eller med Antibac, men også en våtserviett eller to er mye bedre enn ingenting.

Når det gjelder stengte toaletter langs veiene våre, har TLF akkurat som flere andre organisasjoner tatt dette opp med politikerne på Stortinget. Vi har blitt møtt med forståelse og man har lovet at alle toalettene langs veien som har innlagt vann, skal være åpen og i tillegg ha bedre renhold enn det som er vanlig.

Vi får rapporter på at enkelte fergeselskap også har stengt toalettene. Også denne problematikken har vi drøftet med politikerne, og vi har møtt forståelse.
FHI har i brev til TLF fortalt at de ikke ser på offentlige toaletter som et kritisk punkt for smitte, i forhold til Koronautbruddet. Dermed skulle det ikke være veldig gode grunner til å stenge ned eller nekte folk å bruke toaletter.

Fortsett å kontakte oss og fortell hvordan forholdene er ute på veien og hvordan Koronautbruddet påvirker dere i jobben.  Vi tar tak i problemene og gjør det vi kan for å løse dem.

 

Bli med på laget du også. Det er bare sammen vi klarer å tvinge frem endringer.

Bli medlem du også

TLF er Fagforeningen som kan bransjen og som våger å ha egne meninger.