Arne Nævra (SV), har kanskje markert seg transportpolitisk som en av de mest oppdaterte politikerne i Stortingets Transport og Kommunikasjonskomite. Flere ganger har vi sett at han har tatt til orde for deler av TLFs transportpolitikk fra Stortingets talerstol. Det synes vi er svært hyggelig.

VI inviterte derfor Nævra med oss ut på veien for å diskutere transportpolitikk og for å vise politikeren hvordan transportbransjen ser ut på grasroten.

Underveis har vi møtt kunnskapsrike aktører i næringen som har fortalt om utfordringene bransjen står ovenfor.

Fokuset har vært regelverk og handlingsrom knyttet til den internasjonale transporten og de alvorlige konsekvensene en passiv transportpolitikk har for en stor næring.

 

Nævra har fått innblikk i hvordan trallebyttingen som foregår i stor stil på norske hvileplasser fungerer i forhold til posisjonering og effektiv drift i bransjens gråsoner og han har fått se hvor enkelt utenlandske selskaper lurer systemet og får utbetalt store summer i urettmessig moms.

I mer enn et halvt år har TLF satt fokus på omfanget og smutthullene knyttet til driftsfordelene trallebyttene gir. I dag ser heldigvis stadig flere det dystre bildet som tegner seg i kjølevannet av denne praksisen.

Om man klarer å samle seg, kan man kanskje bekjempe denne ødeleggende praksisen som tar stadig større markedsandeler fra de norske transportørene.

Når vi samtidig vet at det ikke er lov å bytte traller i forbindelse med kabotasje eller underveis i en internasjonal transport, haster det med å få på plass verktøyer som gjør at man kan fange opp ulovlighetene.

 

TLF kommer om ikke lenge tilbake med en fyldig reportasje som beskriver det omfattende fusket som foregår i forbindelse med trallebyttingen. Kanskje er ikke de mest seriøse utenlandske aktørene så seriøs likevel?

– Jeg stiller meg undrende til at en borgerlig regjering ikke tar kraftigere tak i utfordringene som ligger i transportbransjen. De hevder seg å være partiene som ivaretar de næringsdrivendes interesser. Dette ser ikke ut til å omfatte transportnæringen, sier Nævra.

Vi tror at dokumentasjonen og gjennomgangen av triksene som brukes for å lure systemet gjorde inntrykk på Nevra. Underveis noterte han flittig og vi håper kunnskapen vi og de andre aktørene fra bransjen som vi møtte delte, kan føre til gode debatter i Transport og Kommunikasjonskomiteen i tiden som kommer.

Vi synes det var hyggelig å få selskap av Arne Nævra på en helt vanlig arbeidsdag her i bussen.
Vi håper og tror at han koste seg.

Før han gikk spurte vi han om hvilke inntrykk han sitter igjen med etter en dag ute i transportbransjen?

Svaret var kort: «Det er jo en bransje fullstendig ute av kontroll»…

 

Bli en TLF’er du også. Sammen skal vi kjempe for arbeidsplassene våre i en næring vi er glad i.

Bli medlem du også

Når du melder deg inn i TLF gjør du vår stemme tydeligere for kjøttvekta gjelder.
TLF har de mest fornøyde medlemmene og vi har åpent døgnet rundt hele året.