Hvileplasser for lastebilsjåførene har vært en mangelvare så lenge vi kan huske. Sjåførene er underlagt strenge regler knyttet til kjøre- og hviletid og risikoen for å måtte bryte disse reglene er nesten et dagligdags problem for sjåfører som jakter en ledig plass for natten på en av landets overfylte hvileplasser.

 

hvileplasser
Les mer i Håndbok V136

Hvis man må improvisere fordi det ikke er ledige plasser i oppmerkede felter, utsettes man for hissige parkeringsvakter uten noen som helst forståelse for problemet.

Nå er Statens Vegvesen overrasket over at ingen anbydere ønsker å etablere hvileplasser. Sannheten er at de ikke burde vært overrasket i det hele tatt. Når man laget håndbok for hvileplasser sammen med noen av bransjens organisasjoner ble det lagt inn så mange krav at ingen klarer å møte dem på en økonomisk fornuftig måte.

Anbydere eller ikke…

At vi har mangel på hvileplasser er Statens Vegvesens eget ansvar! Dessverre ser vi alt for ofte at Statens Vegvesen svikter sitt samfunnsoppdrag, men nåde deg om du ikke tilfredsstiller deres krav i en kontroll langs veien.

 

 

hvileplasserNå kan vi risikere at Fugleåsen hvileplass legges ned når kontrakten går ut. Derfor har Statens Vegvesen innsett at det haster med å få på plass nye hvileplasser.

Prosjektleder Siv Kilskar i Statens vegvesen hevder overfor NLF, ifølge tungt.no, at de har redusert kravene for hva en hvileplass skal inneholde og det vil blant annet ikke stilles krav til dusj, toalett og strømstolper.

Det er nesten som vi ikke tror det vi leser. Skal Statens Vegvesen tilby sjåførene hvileplasser uten toaletter og dusj?

 

Det kan hende at prosjektleder Siv Kilskar hverken benytter seg av dusj eller toalett til daglig. Hva vet vi? Men hvis Statens Vegvesens prosjektledere ikke evner å legge til rette for sanitære forhold på landets hvileplasser, ja da vil vi påstå at de har feil jobb.

Vi som jobber i bransjen hvor «alt er mulig» har også litt av ansvaret. Vi klarer ikke å samle oss og vi sitter og roper fra hver vår tue. Vi er ingen trussel, og Samferdselsdepartementet og Statens Vegvesen kan gjøre som de vil, for de vet at uansett hvor galt det er, så klarer ikke bransjen å stå opp for seg selv.

Derfor kan de tillate seg å fortelle at toaletter og dusjer ikke lenger skal være krav på en hvileplass.

 

Har du planer om å organisere deg er TLF et godt valg.

Vi ivaretar din sikkerhet i ditt arbeidsforhold og i forhold som måtte dukke opp når du ferdes etter veien.

Bli medlem du også

Bli en TLFer du også. Da er du også med på å sette dagsorden i transportpolitikken.