Like sikkert som det nærmer seg ferietid for mange av oss oversvømmes Hardanger av utenlandske turbusser som skal vise turistene de norske fjordene. For noen år siden var det stramme norske turbussjåfører med busselskapenes flotteste vogner som viste turistene fjordene, men i dag har utenlandske busselskaper overtatt mer og mer av kjøringen i fjordene. Akkurat som i transportbransjen er pris viktigere enn kvalitet.

Mange av de utenlandske sjåførene bor under kritikkverdige forhold og noen sover i bussen, men uniformen er, i alle fall tilsynelatende, blank og fin.

 

Vi skal ikke dykke så langt inn i turbussbransjens kabotasjeutfordringer siden vi ikke organiserer turbussjåfører, men vi registrerer at det norske lovverket strekkes også i denne bransjen.
Vi undres over hvem som benytter turbussen på filmen til sine gjester?

Når det gjelder transportkriminalitet er risikoen for å bli tatt liten, og skulle man bli tatt er straffen ofte mild.
I TLF har vi vært på veien i snart 14 dager nå og vi har oppholdt oss på Vestlandet. Vi har sikret oss mye spennende dokumentasjon og vi kommer med flere reportasjer om hvordan det står til i transportbransjen i dagene som kommer.

Vi lar den ukrainske turbussjåføren sette standarden. Hvor mye øl han hadde i bussen sin vet vi ikke, men vi ble vitne til at 20 brett med øl skiftet eier ganske så åpenlyst.