Covid-19, eller Korona om man vil, skaper store utfordringer både i arbeidslivet og privat. For oss i TLF har de siste drøye 10 månedene vært krevende. Møter blir utsatt eller holdes digitalt og mange viktige transportpolitiske saker kommer i skyggen av utfordringene knyttet til pandemien.

covid-19 yrkessjåførTLF sin utetjeneste har vært sterkt redusert under pandemien og vi ser veldig frem til at det igjen skal bli trygt å treffe sjåførene igjen i sitt rette element, ute på veien.

På hjemmekontorene våre er det derimot travle dager.

Hele 2020 har vært travel både for oss og for advokatene våre. Manglende lønn og feriepenger, tvilsomme oppsigelser og førerkortbeslag er sakene som tar mesteparten av tiden vår.

I tillegg til telefonhenvendelser om alt mellom himmel og jord, men dårlig vintervedlikehold og Korona er omtrent daglige innslag nå for tiden.

 

 

Når det gjelder koronaspørsmålene er det vanskelig å få ordentlige svar fra myndighetene ut over de til enhver tid gjeldende nasjonale rådene. Det har vært mye fokus på karantenereglene for dem som kjører grensekryssende transport uten at svarene fra myndighetene og FHI har gjort oss særlig klokere. Det skyldes nok at de har mesteparten av fokuset på liv og helse knyttet til pandemien.

covid-19 yrkessjåførEn annen ting som går igjen er varierende tilrettelegging for smittevern ute i transportselskapene og hos kundene.

Alt for ofte hører vi om sjåfører som ikke får nødvendig smittevernutstyr som håndsprit og munnbind.

Arbeidsmiljøloven §1-1.a og §2-2. 1 a og b, er tydelig på ansvaret som påligger arbeidsgiver også i forhold til å skaffe til veie nødvendig verneutstyr, og dette gjelder også munnbind og håndsprit.

I forhold til beskyttelse mot Korona er det mange bedrifter og verneombud som svikter totalt, dessverre.

 

Vi opplever at en del sjåfører er bekymret for koronasmitten og ofte henger det sammen med at noen i husstanden eller i nær familie tilhører risikogruppen som kan bli svært alvorlig syk om de smittes.

NLF har laget en omfattende veileder. Den finner du her.

Som yrkessjåfør er man ofte innom mange forskjellige bedrifter i løpet av en arbeidsuke.

Noen er flinke med smittevern, andre ikke. Vårt råd er å følge de til enhver tid gjeldende regler og anbefalinger fra helsemyndighetene.

Sørg for at du har håndsprit og munnbind i bilen. Et annet tips er gummihansker når man håndterer papirene og det er ikke dumt å oppbevare papirene i en plastboks med lokk.

Dette gjør en del av sjåførene som kjører internasjonal transport. Kontrollørene på Svinesund håndterer også papirene på denne måten.

 

Man kan få gjort mye selv som er med på å begrense faren for smitte, men vi må få si at det er skuffende å høre hvor sløv mange bedrifter er i forhold til smittevern. Også bedrifter, for eksempel knyttet til distribusjon av matvarer hvor man virkelig skulle tro at smittevernet ble tatt på alvor.

 

 

For de fleste av oss har 2020 vært et krevende år. Man begynner å bli lei av både meteren og håndspriten. Man savner det sosiale og noen også klemmen.

Vi får håpe at 2021 etter hvert blir et bedre år og at vi etter hvert kommer tilbake til normalen.

Det ser ut som om vi må holde ut en stund til med Antibac og avstand, men det klarer vi.

Trenger du råd, har du gode tips og råd, eller hvis du kanskje bare trenger noen å snakke med om Covid-19, kan du kontakte oss i TLF på telefon 469 16 310.

 

 

 

Men ikke alt var negativt i 2020. For oss i TLF var 2020 et godt år og vi hadde vårt hittil beste årsresultat. Starten på 2021 er også god og bare i Januar fikk vi nesten 100 nye medlemmer. Det er veldig bra!

 

Om du som leser vurderer å organisere deg er TLF et trygt og godt valg.
Du kan melde deg inn vet å trykke på knappen under eller ringe 469 16 310 for hjelp til innmelding eller mer info om TLF.

Bli medlem du også

TLF er Fagforeningen som kan bransjen og som våger å ha egne meninger.